Sedma radionica „Građani u promišljanju“

Sedma međunarodna onlajn radionica “Građani u promišljanju” održaće se od u nedelju, 13. novembra od 15:00 do 19:00 časova pod rukovodstvom Marine Mojović, Jelice Satarić i Stefana Cerovine.

Radionica će se odvijati preko Zoom platforme na engleskom i drugim jezicima u organizaciji udruženja Koinonia-Art iz Beograda.

Na konferenciji će učestvovati Angela Eden, James Krantz, Francesca Bascialla, Carla Penna, George Bermudez, Dale Godby, Richard Morgan Jones, Aladin Aladin, Lorenzo LaScala, Chris Scanlon, Anne Zajenkowska, Sanja Jokić, Zaven Đorđević Trčnigijan, Marija Jevtić, Dragana Dragojević, Jasmina Knežević Tasić, Marija Kamatović, Marijana Ajduković, Dragoslav Stefanović, Tanja Štrbac, Vilma Jovičić, Tanja Štrbac,Pavle Milošević, Branka Bakić, Danica Banaševic. Radionici se pristupa putem besplatne registacije na sledeći mejl: ireflectivecitizens@gmail.com.

IRC je psiho-socijalni prostor za dijalog među ljudima širom sveta, za sve zainteresovane građane, otvoren za različitosti, gde se vode dijalozi i zajednički promišlja o pitanjima odgovornog građanstva, gde se suočava s dubokim društvenim i klimatskim promenama koje se događaju u sadašnjosti i koje će uticati na budućnost naše zajednice. Nije potrebna nikakva priprema unapred, samo zainteresovanost za učestvovanje.

Svaka RC radionica sastoji se od grupnih iskustava: počinje s društvenom matricom snova, prostorom u kojem se dele noćni snovi i asocijacije na snove, slušajući u njihovom društvenom, a ne ličnom značenju. Snovi nude materijal o kojem se može nastaviti razmišljati u velikoj građanskoj grupi i u kasnijim malim grupama RC-a, gde je svima lakše uzeti reč;

Posljednja sesija je ponovno u velikoj RC grupi, zajednica se okuplja kako bi slušala i gledala rad malih grupa, nastavila dijalog, postavila hipoteze o primenama u zajednici, pozdravila se. Dijalog u različitim grupama potiče zajedničko razmišljanje i posledično nastajanje novih misli za tu situaciju.

O građanima u promišljanju (GP)

Srpski građani u promišljanju su zajednice, koju su u Srbiji i na teritoriji bivše Jugoslavije osnovale dva psihijatra, trening grupa analitičara i prohoanalitička psihoterapeuta dr Marina Mojović i dr Jelica Satarić – prevashodno iz želje da svoje iskustvo s terapeutskim zajednicama primene na traumatizovane zajednice na terenu (tokom “strašnih devedesetih” i njihovih posledica). Od tada, u saradnji sa građanima učesnicima, grđanima voditeljima i kolegama (iz Srbije i insotranstva polako i pažljivo su istraživale/tražile najbolje načine da se razviju mogućnosti da svi zainteresovani građani učestvuju u psihosocijalnim razgovorima na dobrovoljnoj bazi (besplatno) tako kombinujući sledeće tradicije: psihoanalitičku, grupnoanalitičku, grupnih odnosa, Listening post, Bridžerovu tradicionalnu, tradiciju društvenog sanjanja i tradiciju terapeutske zajednice – ova nova psihosocijalna metodologija je zamišljena početkom 2000-ih a potom je negovana, oblikovana i razvijana prilagođavajući se okolnostima i potrebama određenih zajednica, kao i u konstantnom ogledanju i komunikaciji sa srodnim aktivnostima-projektima (u regionu i svetu).

O osnivačima „Građana u promišljanju“

Marina Mojović

MA, MD, prihijatar, psihijatar, psihoanalitički psihoterapeut, grupni analitičar, organizacioni konsultant u Srbiji. Punopravni je član Međunarodnog društva grupnih analitičara, Međunarodnog udruženja za grupnu psihoterapiju i grupneprocese, Evropske zajednice psihoanalitičkih psihoterapeuta, Međunarodnog društva za psihoanalitičke studije organizacija i Organizacije za promociju razumevanja društva, saradnica Fondacije „Gordon Lorens“, član uredništvana projektu izrade grupnoanalitičkog rečnika.

U Društvu grupnih analitičara Beograda trening grupni analitičar i supervizor, osnivač i predsednik GAS – Beogradske psiho-socijalne sekcije, treninga iz sistemsko-psihodinamskogorganizacionog konsaltinga i treninga za oblast društvenog sanjanja u Srbiji.

Prezentuje i piše na teme kao što su socijalne traume, socijalno nesvesno, velike grupe, poremećene matricesa „crnim rupama“; autor je koncepata „društveno-psihičkaskloništa“ i„trauma začeća“.

Jelica Satarić

MD, psihijatar, individualni psihoterapeut i grupni analitičar sa privatnom praksom u Beogradu. Član je Srpske lekarske komore, Udruženja psihijatara Srbije, Društva psihoanalitičkih psihoterapeuta Srbije i Društva grupnih analitičara Beograd (GAS Beograd), čiji je trenutno predsednik ijedan od voditelja Psihosocijalne sekcije.
Član je Međunarodnog društva grupnih analitičara (GASI). Jedna je od osnivača i aktivno učestvuje u projektu srpskih građana u promišljanju.

Pogledajte i

Prepoznajte svoj stil komunikacije

Ako vam kažu da imate odličan odnos sa prijateljima, svojom decom, suprugom, to nije vama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.