DA LI VAM JE POSAO VAŽNIJI OD MENTALNOG ZDRAVLJA?!

Radna okruženja u savremenom dobu postala su ozbiljna opasnost za naše mentalno zdravlje. Ubrzan ritam zahteva od nas ubrzanu reakciju, žongliranje na više nivoa, podeljenu pažnju, konstantnu dopunu „liste prioriteta“. Treba da razmišljamo kao roboti, da reagujemo u milisekundi, kako bi nas radno okruženje smatralo uspešnim!
Svetska zdravstvena organizacija proglasila je depresiju globalnom krizom. Izgaranje na poslu postalo je normalno.
Jesmo li svesni da plaćamo cenu?

Zamka leži u činjenici da su “žice” našeg nervnog sistema uvezane za naporan rad! Nju prati lavina neurohemijskih reakcija koje nas preplavljuju kada smo angažovani. A obavljen posao ima svoju nagradu: ponosni smo na svoje dostignuće, biti vredan i pouzdan su osobine za svaku pohvalu. Rad pruža osećaj identiteta i zadovoljstva. Uostalom, nema ništa loše u našoj težnji za izvesnošću. Ali da li je ta izvesnost u modernim i toksičnim radnim okruženjima izvesna? Ili je samo izvesno da će pritisak i opterećenje biti sve veći, a naš izbor sve manji sa rizikom lošeg mentalnog i fizičkog zdravlja?

Američka psihološka asocijacija upozorava da većina nas ne prepoznaje stepen stresa dok se ne pojave prvi fizički znaci narušenog zdravlja.

Evo nekoliko stvari o kojima vredi razmisliti:

1. Nema “uspeha” bez mentalnog zdravlja.

Plata, priznanja, bonusi, titule, status kao i stvari koje kupujete sa svojom platom ne mogu vratiti vaše zdravlje. Ako ste u organizaciji koja donosi ručak kako biste bili vezani za vaš radni sto i očekujete da odgovorite na mailove i tokom noći, možda bi trebalo da razmislite, zapitate se kuda ovo vodi, i u krajnjem slučaju izađete iz takvog okruženja. Jednom kad “spržite hard disc svog organizma”, kontinuitet vašeg dobrog i pouzdanog rada biće odložen na duži period, sa velikom sumnjom za totalni oporavak i povratak na staro. Ništa nije vredno vašeg obolevanja!

2. Mnogo je veća verovatnoća da ćete biti dobro i dobro obavljati svoj posao ako postavite granice.

Znate li razliku između brige i prevelike brige? Tanana je granica između “dobro obavljenog” i “potpuno devastiranog”! Nemojte se pecati na današnji način razmišljanja o ljudima kao robi, koja je dobra samo dok služi svrsi.
Održivost je druga vrlo popularna reč današnjice. Primenite je na sebi. Održavajte svoju održivost. Postavite sebi razuman ritam, i pobrinite se da imate dovoljno vremena da pregrupišete obaveze, ali i da zatražite pomoć (Ne! Zatražiti pomoć nije znak slabosti!) koja vam može doneti potrebnu posvećenost poboljšanju zdravlja, dobar san, vreme za druženje, vežbanje – vreme za SEBE! Prevencija je uvek jeftinija od popravke!
Istraživanja pokazuju da postavljanje granica kako bi se oslobodio prostor za “ritualne rituale” i “moje vreme” podstiče efikasnost i produktivnost.

3. Razmislite kakvo nasleđe ostaje iza Vas

Zvuči brutalno, ali niko neće na vašoj sahrani govoriti o tome koliko ste brzo odgovorili na mailove ili koliko je vaš LinkedIn profil bio impresivan.
Čuvajte se zablude o ulozi na poslu kao jedinom identitetu! Definiše li vas samo to što radite?! Imate li još koju ulogu u životu? Sestre, mame, partnera, prijatelja, avanturiste…? Dok iz sve snage pokušavate da opravdate svoju titulu i status (kome zapravo?!), vaše ostale životne uloge venu. Razmislite o tome šta znači uspeh i šta biste želeli da ostane iza vas, šta će vaše jedinstveno, životno nasleđe govoriti o vama!

Odvojite malo vremena i razmislite…
M.P

Pogledajte i

Besplatna biznis podrška online

Kada je počela pandemija i ubrzo potom proglašeno vanredno stanje, mnogi su imali poteškoća s …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *