Stidljivost

Monika Popov: Teški ljudi

Koliko zna da bude frustrirajuće kad sa nekim ne možemo da nađemo zajednički jezik! Ne razumemo se, ne delimo mišljenje, nemamo isti pogled na stvari, nikad ne znamo na čemu smo. Ako se to dešava u poslovnom kontekstu, i ta osoba je formalni autoritet (aka Šef), onda je naša frustracija dodatno začinjena  preispitivanjem, strahom, ustezanjem, potrebom da objasnimo i opravdamo sebe, ali i da pokušamo da opravdamo i razumemo ponašanje teške osobe.

„Teško“ u teškim osobama može imati različite oblike – od pasivno-agresivnog načina komunikacije, otvorenog neprijateljstkog ponašanja, loše naravi, agresivnih i neprimerenih ispada kada imaju osećaj ugroženosti jer im se neko čini previše kompetentnim, sve do zauzimanja odbrambenog ili čak borbenog stava kada ih smatraju odgovornim. Biti u orbiti u kojoj nikad ne znamo koja će od navedenih osobina da iskoči je ozbiljno frustrirajuće i stresno.

Šta mi obično činimo?

Upuštamo se u raspravu, u ubeđivanje, pravdamo se, ili se povlačimo, ne pitamo – ne komentarišemo, a naše ponašanje često dodatno raspiruje vatru kod takvih osoba.

Mnogo puta sam se susretala sa kompleksnim stanjima mojih klijenata prouzrokovanim „teškim osobama“ na poslu. I prva stvar kojom smo počinjali je pronalaženje načina da sagledamo našu ulogu u tom odnosu: zašto sam ja tu, šta radim i zašto radim. I da se zapitamo da li ta osoba vidi našu ulogu na isti način. Odgovor je NE. Samim tim i naš odnos ima ograničenja i kamene spoticanja.

Šta možemo da učinimo?

Pre svega da nastojimo da svesno i racionalno izgradimo jedan održiv suživot sa koliko god je moguće glatkom interakcijom. Kad kažem suživot, to znači da se odnos bazira isključivo na temama vezanim za sam posao i eventualno neutralnim temama.

Nastojte da ne delite privatne stvari o sebi, o svom životu van posla. Razmislite o sadržaju onoga o čemu vi i teška osoba razgovarate i izbegavajte da razgovarate o bilo čemu što ima emocionalni sadržaj. Vaše lične informacije mogu postati (i vrlo često bivaju) izvor manipulacije. Na kraju krajeva ne delimo baš sa svakim sve o sebi.

Ma koliko bizarno zvučalo, ali zahvaliti se ili pohvaliti tešku osobu, je isto način da njihov „težak“ deo držimo na distanci. To naravno ne znači da negiramo svoja uverenja, i podilazimo nekome ko to ne zaslužuje. Morate održavati vezu što je moguće glatkijom sve dok ste u tom odnosu.  Mnoge teške osobe na pozicijama moći su grandiozne i imaju potrebu da se osećaju kao posebni i moćni. Izražavajući im zahvalnost za najsitnije stvari, postajete manje meta za njih, a učinićete da osećaju dobro i važno.

Potrudite se da uvek budite spremni, koncizni i organizovani. Teške osobe, posebno kada imaju formalnu moć nad vama, najveštije manipulišu vašim mislima i osećanjima: na udaru ste kada ste nespremni, kada se osećate ranjivo ili ste uznemireni. Da biste izbegli verbalne provokacije, potrudite se da uvek budite mentalno i emocionalno organizovani i spremni u njihovom prisustvu.

Nastojte da obezbedite sebi više alternativa za kanalisanje sopstvenih frustracija. Jedan mehanizam neće biti dovoljan: odlazak na trening, ili  razgovor sa prijateljima neće biti dovoljni. Kada ste usidreni u tako toksičnoj dinamici a koju nema univerzalne dobitne kombinacije, biće vam potrebne razne veštine suočavanja i upravljanja složenim osećanjima koja se javljaju.

Na kraju, važno je da razumete da je suživot sa teškom osobom stalan problem sve dok ste na dohvat ruke te osobe. Doći će trenutak kada ćete se zapitati koliko još vremena možete da izdržite u takvom okruženju, i zašto to sebi radite.

Ako vam ovo preispitivanje teško ide, uvek možemo da pričamo!

Autor: Monika Popov

Izvor: https://monikapopov.com/teski-ljudi/

Pogledajte i

Usamljenost

Kako je to biti introvert u poslovnom okruženju

„Idi igraj se tamo sa drugom decom“ je rečenica koju sam bezbroj puta čula, baš …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *