Održana četvrta konferencija „Građani u promišljanju“

Četvrta beogradska međunarodna konferencija “Građani u promišljanju” održana je krajem maja u Beogradu pod rukovodstvom psihoanalitičkih psihoterapeuta Marine Mojović i Jelice Satarić. Konferencija je pružila mogućnost svim  zainteresovanim građanima da besplatno učestvuju u psihosocijalnim razgovorima.

“Građani u promišljanju” (GP) su organizovan način da ljudi, građani različitih društveno socijalnih, obrazovnih, religijskih ili rodnih statusa uče o drugima ali i o sebi u odnosu na druge kroz strukturisanu metodologiju međsobne komunikacije.

Radionica GP je organizovana kroz sesije Društvenog sanjanja, veliku i male grupe. Cilj konferencije je bio da se objasni šta su to „Građani u promišljanju“ i kako ih zainteresovani građanin/građani mogu organizovati u svojoj lokalnoj sredini.

Konferencija je bila internacionalna, pa je to bila prilika za internacionalizaciju ove metodologije koja je nastala u Srbiji tako što su psihoanalitički psihoterapeuti Marina Mojović i Jelica Satarić, primenjujući svoje profesionalno  iskustvo i znanje rada u terapijskim zajednicama, u cilju pomoći pojedincima i društvu u traumatizovanim dešavanjima devedesetih godina osmislile novu psihosocijalnu metodologiju GP.

Od tada, u saradnji sa građanima učesnicima, građanima voditeljima i kolegama iz Srbije i inostranstva Marina Mojović i Jelica Satarić su pažljivo istraživale najbolje načine da se razviju mogućnosti da svi zainteresovani građani učestvuju u psihosocijalnim razgovorima na dobrovoljnoj bazi (besplatno) kombinujući sledeće tradicije: psihoanalitičku, grupnoanalitičku, tradiciju grupnih odnosa, Listening post, Bridžerovu tradicionalnu, tradiciju društvenog sanjanja i tradiciju terapeutske zajednice – ova nova psihosocijalna metodologija je zamišljena početkom 2000-ih, a potom je negovana, oblikovana i razvijana prilagođavajući se okolnostima i potrebama određenih zajednica, kao i u konstantnom ogledanju i komunikaciji sa srodnim projektima (u regionu i svetu).

Konferenciju o “Građanima u promišljanju” je posetilo 60 učesnika iz 16 zemalja, a u okviru konferencije je održana radionica GP gde su učešće uzeli građani iz Beograda, drugih srpskih gradova, BiH, Italije, Slovenije.. ukupno više od 100 učesnika međunarodnog dela konferencije.

Na radionici su se obrađivale teme poput nostalgije za starim vremenima ali i teme o realnosti i težini kroz koju kao društvo prolazimo. Dijalog mežu učesnicima je pomogao promišljanje i povezivanje i otvorio je razne aspekte društvenih tema i osećanja koja su u nama i oko nas.

Konferenciju je obeležilo pomeranje unutrašnje granice i oslobađanje novih  kapacitete za razumevanje različitosti, istorijskih i sadašnjih društvenih aspekata u Srbiji i regionu i povezivanje sa drugima i „drugačijima“.

Na konferenciji su učestvovali istaknuti internacionalni stručnjaci psihoanalitičari i grupni priholozi Dejvid Armstrong, Kurt Huzeman, Karla Pena, Alis Mulaso i Kristofer Skanlon.

O osnivačima “Građana u promišljanju”

Marina Mojović
MA, MD, prihijatar, psihijatar, psihoanalitički psihoterapeut, grupni analitičar, organizacioni konsultant u Srbiji. Punopravni je član Međunarodnog društva grupnih analitičara, Međunarodnog udruženja za grupnu psihoterapiju i grupneprocese, Evropske zajednice psihoanalitičkih psihoterapeuta, Međunarodnog društva za psihoanalitičke studije organizacija i Organizacije za promociju razumevanja društva, saradnica Fondacije „Gordon Lorens“, član uredništvana projektu izrade grupnoanalitičkog rečnika.

U Društvu grupnih analitičara Beograda trening grupni analitičar i supervizor, osnivač i predsednik GAS – Beogradske psiho-socijalne sekcije, treninga iz sistemsko-psihodinamskogorganizacionog konsaltinga i treninga za oblast društvenog sanjanja u Srbiji.

Prezentuje i piše na teme kao što su socijalne traume, socijalno nesvesno, velike grupe, poremećene matricesa „crnim rupama“; autor je koncepata „društveno-psihičkaskloništa“ i„trauma začeća“.

Jelica Satarić
MD je psihijatar, individualni psihoterapeut i grupni analitičar sa privatnom praksom u Beogradu. Član je  Srpske lekarske komore, Udruženja psihijatara Srbije, Društva psihoanalitičkih psihoterapeuta Srbije i Društva grupnih analitičara Beograd (GAS Beograd), čiji je trenutno predsednik ijedan od voditelja Psihosocijalne sekcije.

Član je Međunarodnog društva grupnih analitičara (GASI). Jedna je od osnivača i aktivno učestvuje u projektu srpskih građana u promišljanju.

Pogledajte i

Druga onlajn radionica „Građani u promišljanju“

Druga međunarodna onlajn radionica “Građani u promišljanju” održaće se od u subotu 27. juna pod …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.