Psihološke promene i menopauza

Mnoge žene doživljavaju menopauzu i srednje doba kao veoma stresno iskustvo. Kako reagujete na menopauzu, zavisi od mnogih stvari, npr.  od toga da li ste u menopauzu ušli „prirodno“ ili je menopauza rezultat operacije ili hemoterapije, da li još uvek planirate decu, od toga kakvo je bilo vaše prethodno mentalno stanje, da li ste postigli stvari koje ste želeli postići u životu, kako doživljavate svoje telo i promene koje vam se dešavaju, da li ste zdravi.

Ponekad je teško znati da li hormonske promene u menopauzi utiču na vaš život ili vaš život utiče na to kako doživljavate menopauzu.

 „Tokom ovih meseci bilo je trenutaka kada sam se odlično osećala. Mislila sam da mi život ima smisla. Deca vide da je majka mirna, muž je ljubazan i pažljiv i kuća deluje kao da zrači sopstvenom svetlošću. Mi smo primer sreće ostatku ulice, grada, zemlje. I onda, iznenada, bez ikakvog vidljivog razloga, ulazim pod tuš i briznem u plač. Plačem u kupatilu jer tako niko ne može da čuje moje jecaje i da mi postavi pitanje koje najviše mrzim: „Jesi dobro?“ (isečak iz knjige)

 

Tokom menopauze javlja se emocionalna labilnost, poremećaj koncentracije, neodlučnost, zaboravnost, promene raspoloženja, razdražljivost, agresivnost, osećaj usamljenosti, povlačenje u sebe, strah, teskoba i depresija.

Nemaju sve žene, sve simptome i istog intenziteta, neke ih imaju u znatno blažem obliku i traju znatno kraće.

Promena nije samo rezultat nedostatka hormona, na nju utiču i mnogi drugi faktori kao što su svakodnevni stresovi, različita očekivanja, odlazak dece od kuće tzv. „sindrom praznog gnezda“ , uočljive posledice starenja, blizina penzije,  poremećaji rada štitne žlezde, nuspojave pojedinih lekova i stres na koji se žene nisu prilagodile.

Svi ovi faktori mogu ponekad biti uzrokom potištenosti i drugim promenama raspoloženja, koje stvaraju „domino efekat“.

 Žene koje su i pre bile sklone depresivnom ponašanju mogu tokom menopauze oboleti od prave depresije koja se manifestuje hroničnim umorom, gubitkom interesa za uobičajene sadržaje i životne aktivnosti.

Žene koje su spremne da see prilagode i počnu drugačije živeti, opisaće period menopauze kao razdoblje u kojem su ostvarile bolji kvalitet života, produbile, unapredile ili poboljšale svoje odnose s ljudima iz porodice i okoline.

Menopauza je jedan prirodan proces koji se ne može izbeći, ali se teškoće mogu uspešno ukloniti tako što ćemo raditi na poboljšanju zdravstvenog stanja i kvaliteta života.

Redovna fizička aktivnost, umeren unos hrane, smanjeno konzumiranje kafe i alkohola, prestanak pušenja, briga o svom mentalnom zdravlju tako što ćemo se priključiti nekoj grupi podrške za žene u menopauzi ili se obratiti psihoterapeutu za pomoć, redovni pregledi kod lekara,  preduslovi su za kvalitetan život u godinama nakon što se završi reproduktivna uloga.

Vesna Radoman Roknić

Pogledajte i

Meditacija

Kako prihvatiti stres kao deo života?

Autor: Branka Mitrović Josipović Često slušamo o tome kako je stres nešto loše i naporno, uzročnik …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *