Depresija

Depresija i anksioznost

Autor: Zorica Knežević

Glavni simptomi depresije su subjektivni osećaj nesreće, nesposobnost suočavanja sa budućnošću, nedostatak energije, teškoća koncentarcije, preokupiranost neprijatnim mislima, teškoća odlaženja na spavanje. Osećanja koja su dominantna kod depresivne osobe su tuga, anksioznost, neraspoloženje, žalovanje.
Postavlja se pitanje kako razlikovati depresiju od tuge?
Tuga je reakcija na gubitak voljene osobe, traje određeno vreme i postepeno joj slabi intetnzitet. Za razliku od tuge depresija ne mora da se javi usled određenog gubitka, ali često to može da bude slučaj, dugo traje i intenzite se često povećava. Dakle kod depresije negativna osećanja su prisutna ne samo danima, već nedeljama ili mesecima.

Depresivna osoba oseća bezrazložnu tugu, žalost, kreće se usporeno, često plače i izgleda beživotno.Ona je nesrećna, potpuno bez interesovanja za okolinu i bilo kakva zadovoljstva. Često je razdražljiva, uznemirena i napeta. Oseća se bespomoćno, prazno i beznadežno. Govori usporeno, pošto i misli usporeno, misli su joj takođe  negativne. Misli pesimistično o prošlosti, budućnosti i sadašnjosti, a naručito o samom sebi, što dovodi do niskog samopoštovanja.
Oseća se krivom za razne događaje, u krajnjim slučajevima i za one koji nemaju veze sa njom. Ne vidi smisao života i često razmišlja o samoubistvu. Teško donosi odluke i smanjena joj je koncentracija i pamćenje. Depresivna osoba nema interesovanje za svakodnevne aktivnosti, često nema motivaciju da ustaje iz kreveta uopšte. Sve češće provodi vreme sama, povlači se od prijatenja i porodice, kao i od partnera.
Pored psihičkih simptoma za depresiju su značajni i fizički simptomi koji se ogledaju u smanjenom ili pojačanom apetitu u zavisnosti od tima ličnosti, gubitkom želje za seksom, osećanje fizičke bolesti.

Jedan od ključnih simptoma depresije je gubitak generalnog interesovanja i depresivno raspoloženje. Ali ne treba predpostaviti da sve depresivne osobe imaju sve navedene simptome i da izgledaju utučeneo, sa izgledom lica koji jasno govori o njihovom problemu. Mnoge depresivne osobe normalno učestvuju u razgovoru, pokušavajući da prikriju svoje stanje. Zbog toga ova bolest zna često sa se podvuče i da dodje do izražaja tek kad se javi i neki fizički problem ili određeno somatsko oboljenje.

Depresija je poremećaj raspoloženja, dok je anksioznost stanje osećanja napetosti i nelagodnosti. Anksioznost je osećanje mučnog i neugodnog isčekivanja, strepnje i neizvesnosti. Uz anksioznost javlja se psihomotorni nemir i unutrašnji nemir. Anksiozna osoba ima osećaj da će joj se desiti nešto “strašno”, da će izgubiti kontrolu nad sobom.
Anksioznost nije vezana za konkretnu osobu ili objekat, ona je slobodno lebdeći strah, strah od gubitka kontrole. Anksiozna osoba je stalno u stanju pripravnosti, konstantno napeta. Kod anksioznih osoba često se javljaju panični napadi, koji su rezultat nagomilanih stresova.
Depresija sa druge strane je konstantno osećanje tuge, beznadežnosti i bezvoljnosti. Depresivne osobe često plaču, nemaju želju ni volju za druženjem, imaju problema sa apetitom i spavanjem. Misle negativno i usporeno. Takođe različiti ljudi depresiju doživljavaju različito. Momak od 15 godina ne može imati iste simptome kao muškarac od 50.
Ključna razlika anksioznosti i depresije je što je kod depresije dominantan gubitak interesovanja za svakodnevne životne aktivnosti, dok se anksiozna osoba bori sa izazovima svakodnevnog života. Depresivna osoba oseća opšte stanje tuge i bezvoljnosti, a anksiozna stanje uznemirenosti i nelagodnosti.

Depresija i anksioznost mogu da se jave zajedno. Oko 70 posto osoba doživljava anksioznost i depresiju zajedno. Depresija i anksioznosti se takođe javljaju u kombinaciji sa drugim neurotičnim poremećajima kao što su fobije i opsesivno-kompulsivni poremećaj. Takođe mnoga psihosomatska oboljenja uzrokovana su pojavom anksioznosti i depresije.

Izvor: licninapredak.rs / Zorica Knežević, psihoterapeut pod supervizijom

Pogledajte i

PRIPREME ZA ODMOR – kako se odmoriti bez razmišljanja o poslu

Kako je već bezbroj puta naglašeno – burnout (izgaranje) je i Svetska Zdravstvena Organizacija formalno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *