Usamljenost

Svi smo ponekad usamljeni

Autor: Vesna Radoman Roknić

Nezadovoljstvo nas izdvaja, usamljujemo se, stvaramo oko sebe krug praznine: uzalud se susrećemo s ljudima, oni ne ulaze u naš zatvoren prostor u kojem živimo sami sa svojom pozlijeđenošću. I to je odnos, ali strašan: ničeg nema.”

Meša Selimović

Niko nije imun na usamljenost, ni mladi, ni stari, ni žene, ni muškarci, ni bogati, ni siromašni. Razne stvari mogu da stvore privremeni osećaj usamljenosti: raskid ljubavne veze, svađa sa bliskim ljudima, preseljenje, nedostatak slobodnog vremena ili neke druge okolnosti. Takvo stanje remeti naše kompletno funkcionisanje, i ukoliko se javlja u dužem vremenskom periodu može ozbiljno da osiromaši naš život.

Stidljive osobe su često usamljene zbog uverenja da će ukoliko pokušaju da uspostave kontakt sa nekom drugom osobom biti odbijene a kada i pokušaju, to rade prilično trapavo i nevešto,  pričaju previše ili premalo, nejasno ili prebrzo, i to ih vodi ka novom odbijanju i tako u krug.

Od usamljenosti mogu da “pate” ljudi za koje nikad ne bi rekli da su usamljeni jer su uvek okruženi velikim brojem ljudi. Usamljenost je stanje u kome osoba oseća da nije dovoljno bliska sa drugim ljudima. Može nam se desiti da smo okruženi ljudima a da se ipak osećamo usamljeno, npr. zbog nerazumevanja okoline, loših međuljudskih odnosa, različitih ineresovanja, osećanja nepripadanja i izolovanosti …

Šta je u stvari usamljenost?

Usamljenost je tuga zbog samoće, osećaj praznine koji osobu čini nezadovoljnom i uznemirenom.

Zašto usamljenost kod nekog kratko traje a kod nekih osoba potraje čitav život? 

Zato što je to pasivno stanje, i ukoliko očekujemo da će sve da se reši samo od sebe ili da će samo od sebe proći i zbog toga ne preduzimamo nikakve akcije, ostajemo zaglavljeni.

Prvi korak u borbi sa usamljenošću jeste PRIZNATI SEBI DA SMO USAMLJENI i time ćemo sebi otvoriti vrata da prepoznamo koje promene treba učiniti da se stanje reši.

Drugi korak je OTVORENOST ZA PROMENE, zatim sledi USVAJANJE NEKIH NOVIH STAVOVA, UVERENJA, VEŠTINA, PONAŠANJA I REDEFINISANJE OSEĆANJA.

Par saveta

  • Ako ste usamljeni, to ne znači da nešto nije u redu sa vama!  SVI SU PONEKAD USAMLJENI.
  • USAMLJENOST NE TRAJE VEČNO
  • Družite se sa ljudima koje poznajete, tako ćete vežbati socijalne veštine i stvarati nova poznanstva! Nemojte sedeti i čekati da se nešto desi, ako ste aktivni lakše ćete uspeti da pobedite usamljenost
  • Pokušajte da ne sudite o drugima na osnovu prošlih iskustava, već da upoznajete svaku osobu iz nove perspektive.
  • Kućni ljubimci! Osim toga što vam mogu praviti društvo i pružiti bezuslovnu ljubav, briga o njima može biti dobar način za ostvarivanje kontakata sa  ljudima sličnih interesovanja

Izvor: licninapredak.rs / Vesna Radoman Roknić, integrativni psihoterapeut

Pogledajte i

Prepoznajte svoj stil komunikacije

Ako vam kažu da imate odličan odnos sa prijateljima, svojom decom, suprugom, to nije vama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *