Zašto su mačke dobre za naše zdravlje?

Mnogi im ne mogu odoleti ili zamisliti svoj dom bez njih! Mačke su se uvukle pod našu kožu i postale su članovi porodica. Pored toga što vam pružaju dobro društvo i privrženost, mačke su zapravo korisne za vaše zdravlje.

Zaboravite na stres

Potrebno je provesti samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom (dobro, ili psom) kako biste ublažili anksioznost i rasteretili se stresa. Naše telo prolazi kroz promene za vreme druženja s ljubimcima, što utiče na raspoloženje. Nivo hormona stresa kortizola se snizi, a stvaranje serotonina, hemikalije koju vezujemo za dobrobit organizma, se povisi.

Zdravije srce

Jedno dvadesetogodišnje istraživanje je ustanovilo dugoročne dobrobiti druženja s mačkama za srce. Osobe koje nikada nisu imale mačku bile su izložene 40 odsto većem riziku od srčanog udara nego vlasnici mačaka. U drugoj studiji je zaključeno da  vlasnici pasa imaju veće šanse da požive godinu dana nakon srčanog udara.

Zaštićeniji ste od moždanog udara

Jednako kao što su vlasnici mačaka manje skloniji srčanom udaru, tako ih ređe pogodi moždani udar. Istraživači veruju da  mačke više smiruju svoje vlasnike nego druge vrste životinja. S druge strane, možda je u pitanju karakter vlasnika mačaka – često se fokusiraju na mačke i one postaju centar njihovih interesa, zbog čega u manjoj meri razmišljaju o svojim problemima.

Vaš imunitet će biti snažniji

Deca koja su odrasla sa psom ili mačkom u kući manje su sklona alergijama, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Sigurno da vredi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg deteta i bezuslovnog prijatelja koji će biti uz njega.

Predenje pomaže mišićima i kostima

Terapija vibracijama često se koristi za ojačanje kostiju i mišića nakon preloma ili povrede. Zanimljivo je da mačje predenje može stvoriti vibracije između 20 i čak 140 Hz, što je pravi raspon za ojačavanje kostiju i mišića.

Pomažu autističnim mališanima

Francuska studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences je pokazala da vlasnici mačaka imaju povećan nivo oslobađanja hormona oksitocina u mozgu. Radi se  o hormonu koji olakšava zaljubljenost, povezanost, smanjuje nivo stresa, ublažava bolove, a mališani s autizmom se osećaju mirnije.

Zdraviji i srećniji

Vlasnici mačaka se u 12 odsto  slučajeva ređe javljaju svom lekaru zbog nekog problema u odnosu na osobe koje nemaju svog najboljeg dlakavca uza sebe, pokazale su studije. To znači da su srećniji i zdraviji!

Da li vam je potreban još neki razlog za udomljavanje mačke?

Izvor: Vecernji.hr

Pogledajte i

DA LI VAM JE POSAO VAŽNIJI OD MENTALNOG ZDRAVLJA?!

Radna okruženja u savremenom dobu postala su ozbiljna opasnost za naše mentalno zdravlje. Ubrzan ritam …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *